Taiteilijahaastattelu: Antti Männynväli

 

 

Taiteilijahaastattelu: Antti Männynväli

Antti Männynväli on aktiivinen urbaani taiteilija, jonka juuret ovat kaduilla mutta on aikuisiällään lähinnä keskittynyt sisätiloihin soveltuvaan taiteeseen. Hän on pitänyt näyttelyitä gallerioissa, baareissa ja ravintoloissa. Männynväli on aloittanut taiteen tekemisen nuorena.

 Olen tehnyt jostain 14-vuotiaasta asti taidetta. Erilaisissa muodoissa mutta johdonmukaisesti ja erilaisilla tekniikoilla. Formaalia koulutusta en ole hankkinut.

 Tyylillisesti Männynväli on monipuolinen taiteilija ja pyrkii kehittymään jatkuvasti.

  Minulla on tavallaan monia tyylejä. Tykkään tehdä toisaalta simppeliä ja tosi graafista tyyliä mutta toisaalta myös ”realistic with a twist” -tyyppistä hinkkaamista. Molemmat ovat kehittyneet ajan myötä ja toivottavasti näin tapahtuu jatkossakin. Ei taiteilijana voi olla valmis.

 Männynväli kertoo inspiroituvansa monista häntä kiinnostavista asioista, ja nostaa yhdeksi esimerkiksi T-Bone Slimin. Männynvälillä on erillinen teossarja omistettu T-Bone Slimin teksteille, johon Keran Hallien teoskin kuuluu. T-Bone Slim oli amerikansuomalainen kulkuri, runoilija, lauluntekijä ja ammattiyhdistysaktiivi, joka kirjoitti paikallisiin sen alojen lehtiin 1900-luvun alkupuolella, Männynväli kertoo.

 Yleisesti kun löydän jotain mistä kiinnostun, pyrin saamaan sen näkymään myös taiteessani. T-Bone Slimin tekstit ovat tosi villejä ja värikkäitä, niissä on sanomaa mutta ne ovat myös humoristisella tavalla hulvattomia.

 Männynväli on suunnitelmallinen työskentelyssään, mutta voi poiketa tästä fiiliksen mukaan ja antaa vain mennä. Keran Hallien teokseen vaadittiin kuitenkin suunnitelmallisuutta.

 Useimmiten suunnittelen melko tarkkaan paperille mitä aion tehdä. Jotain graafisempaa voi tehdä tuntumaltakin. Silloin ei tarvitse erikseen ideaa vaan pitää antaa flown viedä. Tämä teos on sitä tyylisuuntaa, joka on tarkkaan mietitty etukäteen, hahmoteltu paperille siten että siinä on tunnistettavuutta sen inspiroineen tekstin kanssa, asetelma mietitty minulle miellyttäväksi ja sitten jonkinlaisella taiteellisella vapaudella siitä toteutettu seinälle.

 Männynväliä miellytti ajatus Keran Hallien laajasta muraalialueesta, jossa on mahdollista nähdä taidetta vahingossa muun tekemisen ohella.

 Pidän ajatuksesta että Kerassa tulee olemaan monenlaista tapahtumaa ja taidetta näkee myös ihmiset, jotka eivät pelkästään sitä varten ilmaannu paikalle.

 Keran Hallien teoksen inspiraationa toimi T-Bone Slimin teksti otsikolla ”Get a Better Boat Boys” ja siinä olevaan lainaukseen: The economic power is the only power the workers have- only workers have it. parasites are using borrowed power -our power, our lawnmower. Lets make them return it. The world needs a haircut. Tämä kielikuva toimi teoksen innoittajana, Männynväli kertoo.

 Muraalin työstäminen sujui mukavissa merkeissä, ja teoksen suuri koko innostutti Männynväliä.

Olen tehnyt muutaman saman kokoluokan teoksen, joskin tämä taitaa olla korkein. Kyllä se skaala kiehtoo. On hienoa päästä tekemään isosti! Sadetta sai pelätä ja välillä sen vuoksi piti pitää taukoa. Muuten täällä |Keran Halleilla] oli järjestetty kaikki erinomaisesti siten että taiteilijana oli helppo tulla paikalle ja keskittyä olennaiseen.

Keran Hallien maalaus oli Männynvälin mukaan mieluinen kokemus ja toivoo pääsevänsä vielä joskus tapaamaan vierailijoita.

 Hieno kokemus oli! Mielellään maalaisin tänne lisääkin. Toisten taiteilijoiden tapaaminen oli kivaa ja toivottavasti vielä vierailijoiden tapaaminenkin onnistuu jossain vaiheessa.

Kuva: Katariina Kolkki
Kuva: Katariina Kolkki