Superflinda. Kuvaaja Jaakko Blomberg

 

Taiteilijahaastattelu: Superflinda

Superflinda on kokenut brändäykseen erikoistunut graafikko ja kuvittaja, jonka töitä on ollut esillä näyttelyissä ja esityksissä ympäri Suomea ja maailmaa, muun muassa Sloveniassa. Koulutukseltaan hän on taiteiden maisteri sekä Art Director. Superflindalla on taustaa hiphop-kulttuurissa, minkä ansiosta hän hallitsee monipuolisesti maalaustekniikoita. Lisäksi hän on perehtynyt kirjainmuotoiluun ja perinteiseen kylttimaalaukseen. Graafisen suunnittelun myötä Superflindalla on vahva typografinen osaaminen, jota hän hyödyntää taiteessaan. Piirtäminen ja visuaalisuus ovatkin olleet Superflindan matkassa lapsuudesta asti.

– Olen piirtänyt ihan pienestä saakka. Teinivuosina se jäi, mutta myöhemmin palasin jälleen piirtämisen pariin. Minulle on aina ollut itsestäänselvää ilmaista itseäni visuaalisesti. 

Idean saatuaan Superflinda alkaa heti luonnostelemaan, jotta hän näkisi toimiiko idea käytännössä. Prosessi etenee suoraviivaisesti ideasta luonnokseen ja suunnittelusta toteutukseen. Hän joskus tekee myös paikkasidonnaista taidetta, jossa teoksen loppusijoituspaikalla on tärkeä rooli konseptoinnissa. Vaikuttaminen ja ilahduttaminen ovat reaktioita joihin Superflinda pyrkii taiteellaan.

– Haluan vaikuttaa taiteellani. Oli se sitten visuaalisesti taikka aatteellisesti. Toivon, että ihmiset näkevät taiteeni ympäristön kaunistuksena, ei kauhistuksena. Inspiroidun lähes kaikesta ympärilläni, joskus liikaakin.

Superflindan työt ovat kaikkea kaksiulotteisista printeistä aina moniulotteisiin installaatioihin. Hän kuvaa tyyliään värikkääksi ja graafiseksi. Kantavia teemoja ovat typografia sekä flora ja fauna. Superflinda mainitsee myös rakastavansa uusien tekniikoiden kokeilua.

– Viime aikoina olen sukeltanut yhä syvemmälle typografian saloihin, joskin teen erittäin mieluusti minkälaisia tahansa kuvituksia. Rakastan kokeilla erilaisia minulle uusia tekniikoita olivat ne sitten analogisia tai digitaalisia. Totta kai oma tyyli kehittyy sitä mukaa mitä enemmän uutta kokeilee ja oppii.

Keran Halleille osallistumisesta Superflinda kertoo innostuneen oloisena ja iloksemme kehuu myös Kera-kollektiivia.

– Mielestäni Kera-kollektiivi tekee erinomaista työtä Keran halleilla ja kun kuulin avoimesta taiteilijahausta halusin ehdottomasti mukaan! Keran hallit ovat niin valtavat, että niiden mittakaavassa mikä tahansa on mahdollista.

Superflindan kirjaininstallaatio KERA on paikallinen maamerkki, jonka tarkoitus on ilahduttaa kirkkaudellaan Keran palstaviljelijöitä ja kaikkia Keran Halleille saapuvia. Teos toimii tämän lisäksi kätevästi kukkaistutusalusana.

– Inspiraationani toimivat erilaiset kirjainveistokset ympäri maailman. Prosessi eteni ideasta luonnokseen ja suunnittelusta toteutukseen.

Vaikka Superflindalla oli aikaisempaa kokemusta suurista kirjaininstallaatioista, oli materiaali tässä projektissa erilaista kuin mihin oli totuttu. 

– Minulla on jonkin verran kokemusta monimetristen kirjaininstallaatioiden tekemisestä, joskin aiemmin olen käyttänyt kevyempiä materiaaleja. Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja teoksen siirtelyssä paljon apua oli 2 metriä pitkästä painonnostajaveljestäni. Kiitos Jere!

Vaikeammilta haasteilta ei kuitenkaan vältytty KERA-installaation parissa työskennellessä.

– Yksi haaste oli, kuinka teos kestää Suomen sääoloja, se kun on ulkona vuoden ympäri. Haasteelliseksi osoittautui myös teoksen kiinnittäminen alustaan. Onneksi kuitenkin Kera-kollektiivin Arina oli korvaamattomana apunani ratkaisemassa asiaa kanssani.

Keran Hallien somistaminen oli Superflindalle mieluinen kokemus kaikin puolin.

– Viihdyin Keran halleilla erinomaisesti ja työtilana se oli optimaalinen, koska kerrankin tila ei loppunut kesken. Kokemus oli ainutkertainen ja samalla hieno tilaisuus tutustua Keran hallien toimijoihin ja toimintaan.

Kuva: Essi Ojanperä
Kuva: Essi Ojanperä